Natural Water

Omekšivači vode

TVRDOĆA VODE KAO SVAKODNEVNI PROBLEM

Kako bi izvršili proces omekšavanja vode neophodna je ugradnja jonoizmjenjivačkih filtera ili narodski rečeno omekšivača. Omekšivači se sastoje od  solanke, kolone punjene katjonskom smolom i kontolnog ventila. Jonska smola vrši razmjenu jona kalcijuma i magnezijuma, za jone natrijuma, i na taj način vrši omekšavanje vode.  Kada se masa zasiti, sistem je programiran da vrši “regeneraciju” mase. Proces regeneracije vrši upravljačka glava, za koji je neophodan rastvor soli.  Sisteme smo podijelili na kućne i industrijske, a u većini slučajeva se rade po samom zahtjevu klijenata na osnovu tehničkih karakteristika koje uključuju kompletnu analizu vode kao i potreba samog klijenta za kapacitet omekšane vode.

Ukupnu tvrdoću vode čine karbonatna i nekarbonatna tvrdoća. Jedinica mjere koja se u Crnoj Gori koristi za tvrdoću je Nemački stepen °dH. Voda u Regionu je najčešće srednje tvrda i tvrda sa prosječnim vrijednostima između 15 i 22°dH a često i znatno višim vrijednostima. Rezultat su fleke na prozorima, tvrd veš nakon pranja, dok u indusrijskim postrojenjima tvrda voda pričinjava ogromne štete na opremi.  Kamenac nastaje kao posljedica tvrde vode. Karbonatna kIselina je zadužena za stvaranje kamenca i nju čine bikarbonati Kalcijuma (Ca) i Magnezijuma (Mg). Naša voda najčešće spada u grupu srednje tvrdih i tvrdih voda. Manifestacija problema: Nagomilavanje kamenca u bojlerima, na slavinama, u sistemima za grejanje, na posuđu, na ravnim površinama u kupatilima i kuhinjama, itd.

Tvrdoća vode je uzrokovana prisustvom rastvorenih soli kalcijuma i magnezijuma (nekada i gvožđa) u vodi. Najveća je koncentracija kalcijuma, zbog prisustva u Zemljinoj kori kao ključnog elementa u mineralima kalcijumu, dolomitu, itd.

Tvrdoća vode zavisi od zemlje kroz koju prolazi: što više kalcijuma i magnezijuma sadrži kamenje, to je i voda tvrđa. Efekat ovoga se može vidjeti i u domaćinstvu: veš mašina će, na primjer, trošiti više deterdženta i struje a efekat pranja će biti značajno lošiji. Kad prevrši određene granice tvrdoće, voda postaje neodgovarajuća za bilo kakvu konzumaciju.

Moguće je potpuno prečišćavanje vode, odnosno dovođenje vode u skladu sa pravilnikom o higijenkoj ispravnosti kao i separativno uklanjanje određenih elemenata iz vode, u zavisnosti od potreba klijenta.

Hronologija zahtjeva:

  • utvrđivanje potrebe korisnika za određeni kvalitet i kvantitet vode
  • hemijska i bakteriološka analiza vode
  • analiza zahtjeva izradu tehnološkog rješenja
  • ponuda
  • nabavka opreme i ugradnja
  • servis i održavanje

U našoj ponudi postoje omekšivači koji će u najvećem broju slučajeva zadovoljiti potrebe za kućnu upotrebu i manje proizvodne pogone.

Ukoliko žalite omekšivač personalizovan za Vas ili omekšivač namijenjen industriji ili objektu u izgradnji potrebno je da nam pošaljete zahtev na: administracija@naturalwater.me