Jonoizmenjivački filteri – omekšivači vode

Šifra proizvoda: DEPURATOR Kategorija: Oznaka:

Kako bi izvršili proces omekšavanja vode neophodna je ugradnja. Omekšivači se sastoje od  solanke, kolone punjene katjonskom smolom i kontolnog ventila. Jonska smola vrši razmenu jona kalcijuma i magnezijuma, za jone natrijuma, i na taj način vrši omekšavanje vode.  Kada se masa zasiti, sistem je programiran da vrši “regeneraciju” mase. Proces regeneracije vrši upravljačka glava, za koji je neophodan rastvor soli.  Sisteme smo podelili na kućne industrijske, a u većini slučajeva se rade po samom zahtevu klijenata na osnovu tehničkih karakteristika koje uključuju kompletnu analizu vode kao i potreba samog klijenta za kapacitet omekšane vode.

Ukupnu tvrdoću vode čine karbonatna i nekarbonatna tvrdoća. Jedinica mere koja se u Srbiji koristi za tvrdoću je Nemački stepen °dH. Voda u Regionu je najčešće srednje tvrda i tvrda, sa prosečnim vrednostima između 15 i 22°dH a često i znatno višim vrednostima. Rezultat su fleke na prozorima, tvrd veš nakon pranja, dok u indusrijskim postrojenjima tvrda voda pričinjava ogromne štete na opremi.  Kamenac nastaje kao posledica tvrde vode. Karbonatna je zadužena za stvaranje kamenca i nju čine bikarbonati Kalcijuma (Ca) i Magnezijuma (Mg).

Naša voda najčešće spada u grupu srednje tvrdih i tvrdih voda. Manifestacija problema: Nagomilavanje kamenca u bojlerima, na slavinama, u sistemima za grejanje, na posuđu, na ravnim površinama u kupalitima i kuhinjama, itd.

Tvrdoća vode je uzrokovana prisustvom rastvorenih soli kalcijuma i magnezijuma (nekada i gvožđa) u vodi. Najveća je koncentracija kalcijuma, zbog prisustva u Zemljinoj kori kao ključnog elementa u mineralima kalcitu, dolomitu, itd.

Tvrdoća vode zavisi od zemlje kroz koju prolazi: što više kalcijuma i magnezijuma sadrži kamenje, to je i voda tvrđa. Efekat ovoga se može videti i u domaćinstvu: veš mašina će, na primer, trošiti više deterdženta i struje a efekat pranja će biti značajno lošiji. Kad prevrši određene granice tvrdoće, voda postaje neodgovarajuća za bilo kakvu konzumaciju.

Moguće je potpuno prečišćavanje vode, odnosno dovođenje vode u skladu sa pravilnikom o higijenkoj ispravnosti kao i separativno uklanjanje određenih elemenata iz vode, u zavisnosti od potreba klijenta

Hronologija zahteva:

utvrđivanje potrebe korisnika za određeni kvalitet i kvantitet vode
hemijska i bakteriološka analiza vode
analiza zahteva izradu tehnološkog rešenja
ponuda
nabavka opreme i ugradnja
servis i održavanje