Natural Water

Omekšivači vode

TVRDOĆA VODE KAO SVAKODNEVNI PROBLEM

Kako bi izvršili proces omekšavanja vode neophodna je ugradnja jonoizmenjivačkih filtera ili narodski rečeno omekšivača. Omekšivači se sastoje od  solanke, kolone punjene katjonskom smolom i kontolnog ventila. Jonska smola vrši razmenu jona kalcijuma i magnezijuma, za jone natrijuma, i na taj način vrši omekšavanje vode.  Kada se masa zasiti, sistem je programiran da vrši “regeneraciju” mase. Proces regeneracije vrši upravljačka glava, za koji je neophodan rastvor soli.  Sisteme smo podelili na kućne i industrijske, a u većini slučajeva se rade po samom zahtevu klijenata na osnovu tehničkih karakteristika koje uključuju kompletnu analizu vode kao i potreba samog klijenta za kapacitet omekšane vode.

Ukupnu tvrdoću vode čine karbonatna i nekarbonatna tvrdoća. Jedinica mere koja se u Srbiji koristi za tvrdoću je Nemački stepen °dH. Voda u Regionu je najčešće srednje tvrda i tvrda sa prosečnim vrednostima između 15 i 22°dH a često i znatno višim vrednostima. Rezultat su fleke na prozorima, tvrd veš nakon pranja, dok u indusrijskim posstrojenjima tvrda voda pričinjava ogromne štete na opremi.  Kamenac nastaje kao posledica tvrde vode. Karbonatna je zadužena za stvaranje kamenca i nju čine bikarbonati Kalcijuma (Ca) i Magnezijuma (Mg). Naša voda najčešće spada u grupu srednje tvrdih i tvrdih voda. Manifestacija problema: Nagomilavanje kamenca u bojlerima, na slavinama, u sistemima za grejanje, na posuđu, na ravnim površinama u kupalitima i kuhinjama, itd.

Tvrdoća vode je uzrokovana prisustvom rastvorenih soli kalcijuma i magnezijuma (nekada i gvožđa) u vodi. Najveća je koncentracija kalcijuma, zbog prisustva u Zemljinoj kori kao ključnog elementa u mineralima kalcitu, dolomitu, itd.

Tvrdoća vode zavisi od zemlje kroz koju prolazi: što više kalcijuma i magnezijuma sadrži kamenje, to je i voda tvrđa. Efekat ovoga se može videti i u domaćinstvu: veš mašina će, na primer, trošiti više deterdženta i struje a efekat pranja će biti značajno lošiji. Kad prevrši određene granice tvrdoće, voda postaje neodgovarajuća za bilo kakvu konzumaciju.

Moguće je potpuno prečišćavanje vode, odnosno dovođenje vode u skladu sa pravilnikom o higijenkoj ispravnosti kao i separativno uklanjanje određenih elemenata iz vode, u zavisnosti od potreba klijenta

Hronologija zahteva:

  • utvrđivanje potrebe korisnika za određeni kvalitet i kvantitet vode
  • hemijska i bakteriološka analiza vode
  • analiza zahteva izradu tehnološkog rešenja
  • ponuda
  • nabavka opreme i ugradnja
  • servis i održavanje

U nasšoj ponudi postoje omekšivači koji će u najvećem broju slučajeva zadovoljiti potrebe za kućnu upotrebu i manja proizvodne pogone.

Ukoliko žalite omekšivač personalizovan za Vas ili omekšivač namenjen industriji ili objektu u izgradnji potrebno je da nam pošaljete zahtev na: administracija@naturalwater.me